Building Information Modeling

BIM (Building Information Modeling або Building Information Model) – інформаційне моделювання будівлі або інформаційна модель будівлі.

Інформаційне моделювання будівлі - це підхід до зведення, оснащення, забезпечення експлуатації та ремонту будівлі (до управління життєвим циклом об'єкта), який передбачає збирання та комплексну обробку в процесі проектування всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про будівлю з усіма її взаємозв'язками. і залежностями, коли будівля та все, що має до неї відношення, розглядаються як єдиний об'єкт.

Тривимірна модель будівлі або іншого будівельного об'єкта, пов'язана з інформаційною базою даних, в якій кожному елементу моделі можна привласнити додаткові атрибути. Особливістю такого підходу є те, що будівельний об'єкт проектується фактично як єдине ціле. І зміна якогось одного з його параметрів тягне за собою автоматичну зміну інших пов'язаних з ним параметрів та об'єктів, аж до креслень, візуалізацій, специфікацій та календарного графіка. Інформаційне моделювання - це процес колективного створення та використання інформації про спорудження, що формує надійну основу для всіх рішень протягом життєвого циклу об'єкта (від ранніх концепцій до робочого проектування, будівництва, експлуатації та зносу).

В основі BIM лежить тривимірна інформаційна модель, на базі якої організовано роботу інвестора, замовника, ген. проектувальника, ген. підрядника, що експлуатує організацію. Нещодавно BIM-технологія сприймалася як 3D-модель для візуалізації проекту та створення проектної документації. Але 3D-модель – лише «вершина айсберга». Основа технології BIM це процеси, способи спільної роботи з інформацією про об'єкт будівництва. Процеси регулюють роботу з BIM-моделлю, що складається з інтелектуальних об'єктів та параметричних взаємозв'язків. До кожного етапу роботи над проектом прописаний рівень деталізації BIM-моделі. Це дозволяє приймати управлінські рішення, маючи всю необхідну інформацію і не перевантажуючи модель.

Якщо подивитися на вартість життєвого циклу будівлі від проектування до будівництва та експлуатації, то на проектування припадає найменша частка інвестицій — близько 5%. При цьому помилки, зроблені компанією на стадії проектування, призводять до значних незапланованих витрат на пізніших етапах і особливо на стадії будівництва. В результаті, за досвідом клієнтів Autodesk, будівельні компанії вважають прийнятним 20% подорожчання проекту в процесі будівництва щодо його планового кошторису, а в середньому розбіжність бюджету і реальної вартості проекту на ринку становить близько 50%. Найчастіші помилки - це колізії між конструкціями будівлі та її інженерними мережами, відсутність технологічних отворів для інженерних систем, неправильний розрахунок обсягу матеріалів. Такі помилки спричинені насамперед непродуктивною взаємодією між фахівцями, які займаються проектуванням різних розділів, — архітекторами та конструкторами, архітекторами та інженерами, інженерами та конструкторами. Як за допомогою технології BIM зменшити різницю між «планом» та «фактом», скоротити витрати на етапі будівництва та експлуатації? На базі BIM-моделі може бути організовано спільну роботу всіх фахівців, які працюють над проектом. Технологія BIM дозволяє автоматично розпізнавати колізії та вносити зміни до проекту на ранніх стадіях. Тим самим значно підвищується якість проектної та робочої документації. Використання інформаційної моделі дозволяє точно планувати роботу на майданчику будівельної техніки, створювати коректні графіки закупівлі матеріалів та покращувати всі ключові логістичні процеси будівництва та експлуатації.

Впровадження BIM технології на підприємстві не найпростіше і швидкоздійсненне завдання, але і його можна вирішити. Головне не відкладати на потім, а планувати, розраховувати та робити процес інтеграції оптимальним для вашого підприємства.

Задати питання

Telegram BEYS.com.ua Viber BEYS.com.ua